- Bijna de helft van alle grote steden in China is aan het verzakken, blijkt uit een nieuw onderzoek.
- Zo’n 45 procent van de stadsgrond in het Aziatische land verzakt sneller dan 3 millimeter per jaar.
- Waterwinning is waarschijnlijk de belangrijkste reden achter de verzakkingen, denkt klimaatondezoeker Robert Nicholls.
- Lees ook: Deze 5 uitdagingen zijn bepalend voor China in de rest van de 21 eeuw, volgens topbelegger Ray Dalio
Bijna de helft van de grote steden in China verzakt. Miljoenen mensen lopen hierdoor het risico met overstromingen te maken te krijgen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek in wetenschapsblad Science.
Uit het onderzoek komt naar voren dat 45 procent van de stedelijke grond van China meer dan 3 millimeter per jaar verzakt. 16 procent van de grond verzakt zelfs sneller dan 10 millimeter per jaar.
De onderzoekers keken hiervoor naar 82 Chinese steden met een bevolking van meer dan 2 miljoen mensen. Ze gebruikten radarpulsen van satellieten om te bekijken of er verschillen waren tussen de afstand tussen de satelliet en de grond.
Vervolgens maten ze in welke mate de hoogte van steden tussen 2015 en 2022 was veranderd.
Ze ontdekten dat de grootste stad van China, Shanghai, blijft verzakken. De stad is in de afgelopen honderd jaar al drie meter lager komen te liggen.
Steden zoals Beijing en Tianjin blijken ook met serieuze verzakkingsproblemen te kampen.
Waterwinning is waarschijnlijk de oorzaak van verzakking steden in China
De verzakking van steden heeft meerdere oorzaken, maar waterwinning is "waarschijnlijk de belangrijkste reden", zegt hoogleraar klimaatadaptatie van de Universiteit van East Anglia Robert Nicholls tegen de Britse omroep BBC.
"In China wonen veel mensen in gebieden die, geologisch gezien, vrij recent zijn gesedimenteerd [opgehoogd, red.]", zegt Nicholls. "Dus als je grondwater weghaalt of de bodem drooglegt, heeft dat de neiging te zakken."
De onderzoekers doen in hun artikel ook de suggestie dat de oplossing van het probleem "kan liggen in langetermijn-, gestage controle van grondwaterwinning."
In een reactie in Science waarschuwt Nicholls dat bodemdaling de structurele integriteit van gebouwen en kritieke infrastructuur in gevaar brengt. Het verergert "de gevolgen van klimaatverandering in de vorm van overstromingen, vooral in kuststeden waar het de stijging van de zeespiegel versterkt."
Bodemdaling kost China nu al jaarlijks 7,5 miljard yuan, schrijft Reuters. Dit komt meer op zo'n 1 miljard euro.
Bodemdaling is wereldwijd een gigantisch probleem
Het probleem blijft bovendien niet beperkt tot China. Uit eerder onderzoek bleek al dat zo'n 6,3 miljoen vierkante kilometer aan land wereldwijd te kampen kan krijgen met bodemdaling. Indonesië is een van de zwaarst getroffen landen.
Delen van de Verenigde Staten kampen bijvoorbeeld met dit probleem. Meer dan 4.400 vierkante kilometer in de VS zit in de gevarenzone en 45 staten worden getroffen, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse wetenschappelijke bureau United States Geological Survey (USGS).
Ook hier is de exploitatie van ondergronds water veelal het probleem. “Het toenemende gebruik van watervoorraden dreigt de bestaande problemen met bodemdaling te verergeren en nieuwe problemen te initiëren”, schrijft het USGS.